Főoldal

Kísérőprogramok

A Pénz7 tanórái mind pénzügyi, mind vállalkozási témában gyakorlati tartalommal segítik a Pénz7 programsorozat sikeres megvalósulását. A témahetet minden évben tartalmas kísérőprogramok gazdagítják. A tanórákon kívül megvalósítható izgalmas, játékos programokat az alábbiakban mutatjuk be.


2019

 

BankVelem PénzOkos Kupa

A Pénz7 keretében meghirdetett, évente megrendezésre kerülő országos pénzügyi tudásverseny általános iskolások számára,  értékes nyereményekkel.

A tudásversenyen felső tagozatos diákok indulhatnak 3 fős csapatokban, felkészítő tanár támogatásával. A verseny 3 on-line fordulóból, egy megyei elődöntőből és egy regionális középdöntőből, valamint egy országos döntőből áll. A verseny 2018. január és május között kerül megszervezésre.

A döntő a Magyar Nemzeti Bankban, neves zsűri előtt, értékes díjakért zajlik a kilenc legjobb csapat részvételével.

További információk: https://www.penzokoskupa.hu/


MeseTÁRca –elnevezésű videó pályázat


Játékos pénzügyi pályázat alsó tagozatos diákok részére. A díjazott osztályok támogatásban részesülnek, amelyet osztálykirándulásra fordíthatnak. Az ünnepélyes díjátadó a Pénz7 nyitó eseményén lesz.

További információk: https://www.pontvelem.hu/bankvelem/mesetarca-palyazat

 

Részvényfutam - online tőzsdejáték középiskolásoknak és tanáraiknak

A középiskolások és tanáraik számára 2019-ben már harmadik alkalommal nyílik lehetőség – értékes nyereményekért – kipróbálni a tőzsde izgalmas világát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös online tőzsdejátékán, a Részvényfutamon. A versenyzők 2019. február 25. és március 29. között tehetik próbára befektetési érzéküket virtuális tőkével és valódi részvényekkel a BÉT honlapjáról elérhető játékban.

 


2018

PÉNZ7 KVÍZ

Az Európai Bankföderáció, mint az Európai Pénzhét főszervezője, együtt a Kahoot!-tal életre hívta az Európai Pénz Kvízt, hogy a pénzügyi műveltséget érintő tudás átadását játékossá tegyék a résztvevő 30 ország diákjai számára. A PéNZ7 szervezői megalkották Magyarország diákjai számára is a pénzügyi műveltséggel, digitális biztonsággal, a pénzhasználattal és a kapcsolódó matematikai alapokkal foglalkozó kérdéseket és feladatokat. Sőt, egy kérdéssor az Európai Unió pénzügyi működésébe is segít bepillantani!

A kvízjátékokról és a csatlakozás módjáról bővebben: http://www.penz7.hu/penz7-kviz

FINNTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Konferencia

A Pénz7 szektorok és intézmények közötti példaértékű együttműködésben valósul meg. A Miskolci Egyetem régóta kulcskérdésnek tekinti a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítését, amely a Gazdaságtudományi Kar egyik leghangsúlyosabb kutatási területe. Ennek nyomán, kapcsolódva a Pénz7 országos pénzügyi kultúra-fejlesztő programsorozatához 2018. március 8-án tudományos konferenciát rendeznek.

A rendezvény kiemelt programjaként kerül átadásra a Gazdaságtudományi Kar új, banki és pénztörténeti elemeket felvonultató, modern pénzügyi edukációs kiállító- és előadóterme, a FINTELLIGENCE Pénzügyi Oktatási Centrum. A nap során bemutatjuk a Nemzetközi Pénzügy Intézeti Tanszék oktatóinak és a pénzintézeti szektor kiemelkedő szakembereinek közös munkájaként elkészült Pénzügyi kultúra című egyetemi tankönyvet.

A konferencia részletes programja ITT érhető el.

Pénziránytű-BankVelem PénzOkos Kupa - a Pénz7-en is

A Pénziránytű - BankVelem Program keretében, a Pénz7-hez kapcsolódó kísérőeseményként elindult a Pénziránytű BankVelem PénzOkos Kupa. Az első 4 online forduló már elérhető a www.penzokoskupa.hu honlapon találhatók.

Az általános iskolások országos tudáspróbáján a diákok nemcsak tudást, de értékes ajándékokat is nyerhetnek. A versenyre 3 fős csapatok jelentkezhetnek a Pénz7 során megszervezett 5. online fordulóig bármikor, és minden forduló kitöltéséért levásárolható OkosPontokat kaphatnak a PontSzámlájukra.

A verseny 5 online fordulóból, egy regionális és egy országos döntőből áll. Az 5. online fordulót a Pénz7 során bonyolítják le, amelynek témája a Pénz7 legfontosabb üzenete (hitel) lesz. Ezen a fordulón külön ajándékokat sorsolnak ki a kitöltő diákok között, amelynek köszönhetően 5 diák ellátogathat majd a Pénzverdébe.

A tudásversenyen résztvevő nyertes csapatok iskolái is értékes díjazásban részesülnek. A döntőre 2018. május 4-én kerül sor Budapesten. Nevezés és további információk a www.penzokoskupa.hu honlapon találhatók.

Részvényfutam - online tőzsdejáték középiskolásoknak

2018. február 1. - február 28. között a Pénz7-hez kapcsolódva nagyszabású online tőzsdejátékot indítottunk a magyarországi középiskolai diákok és tanáraik számára.

A Részvényfutam című, 20 kereskedési napos online tőzsdei szimulációs játék célja az volt, hogy a résztvevők minél jobban megismerhessék a tőzsdei befektetési lehetőségeket, tájékozódjanak a tőzsde működéséről, és ezzel együtt növekedjen a bizalom a tőkepiac működése és intézményei iránt, népszerűsítse a tudatos megtakarítás alapú öngondoskodás eszméjét.

A legmagasabb értékű portfólióval rendelkező diákokat és pedagógusokat a játék végén élményajándékkal és tárgyi díjakkal is jutalmaztuk.

A játék elérése: https://bet.hu/reszvenyfutam


2017

Pénz7 - Mondd magyarul! - Pénzügyi névkereső pályázat

A Pénz7 alkalmából névkereső pályázatot hirdettünk 10 és 25 év közötti fiatalok részére, 5 kategóriában. Az alább felsorolt pénzügyi-gazdasági szakszavakra - ATM, POS, Prepaid bankkártya, startup, csoportos beszedési megbízás - a felfutó népszerűségük ellenére sem alakultak még ki a pontos magyar szakkifejezések. Megfelelő köznyelvi használatuk még formálódik, ezért kerestünk a pályázat során minél közérthetőbb, frappáns, magyar nyelvű javaslatokat. A pályázatra bárki küldhetett be pályázati anyagot, tanulmányi, foglalkozásbeli megkötések nélkül – a megadott korosztályból!

2017. március 29. - Nyertes pályázatok kihírdetése - Fáy András OK Központ, Budapest

Kovács Zoé Eszter - PÉNZPONT (ATM)*

Balotai Márió - FELTÖLTŐKÁRTYA (pre-paid bankkártya)

Lakatos Orsolya - RENDSZERES BESZEDÉS (csoportos beszedési megbízás)

Makszin Vivien - különdíj KERETKÁRTYA (pre-paid bankkártya)

Mózes Borbála - INNOVÁLLALAT (start-up)

*A Magyar Bankszövetség a "Mondd magyarul!" pályázat kiírójaként hivatalos értesítést kapott egy kereskedelmi cégtől, mely szerint a "pénzpont" kifejezéssel a verseny zsűrije olyan szóösszetételt választott ki az ATM kifejezés magyar változataként, amely a cég által lajstromba vetetett, levédett kifejezés. Kérésük kiterjedt rá, hogy a továbbiakban tekintsünk el a kifejezés használatától. Nem sikerült olyan megoldást találni a kifejezés használatára, amely mindkét fél számára elfogadható lenne. Ezért a jogvédelemmel alátámasztott kérésnek megfelelően a Magyar Bankszövetség - a pályázat kiírójaként - mellőzi a "pénzpont" szóösszetétel használatát az ATM magyar megfelelőjeként, valamint felkéri erre tagbankjait és a szakmai és piaci szereplőket is. A leírtak a pályázat többi kifejezését illetve a kategóriában kiadott díjat nem érintik.

Szuperhős képregény rajzoló és videó pályázat

Nyeremény: PÉNZ7 osztálykirándulás Bécsbe vagy Budapestre

Szuperhősök védhették meg a diákok zsebpénzét azon a Pénz7-hez kapcsolódó pályázaton, amelyen azt is megmutathatták a 7.-11. évfolyamos diákok, hogyan kell fialtatni a pénzüket. A programban részt vevő osztályok képregénnyel és videókkal pályázhattak.

A jelentkezőknek egy olyan képregényt kellett megrajzolniuk, amely története elmeséli, mit csináljanak a felhalmozott zsebpénzünkkel. Egy olyan szuperhőst kellett létrehozni, aki megvédi őket a rossz pénzügyi döntésektől, és segít tovább szaporítani a zsebpénzünket. A videót egy általuk választott műfajban kellett készíteniük (riport, híradó, talkshow, videoklip, stb..). A videó középpontjában az áll: hogyan fektessük be a zsebpénzünket, hogyan kezeljük vagyonunkat.

A pályaműveket szakértő zsűri bírálta el, és a legjobbak bécsi és budapesti osztálykirándulást nyertek. Bécsben ellátogathattak az Erste Campus Financial Life Parkjába, Budapesten pedig érdekes pénzügyi helyszínekre.

A bécsi kiránduláson való részvétel feltétele a társalgási német nyelvtudás volt.

A beküldött pályaműveket a Pénz7 szervezőiből és az Erste Bank munkatársaiból álló bizottság bírálta el. A fő bírálati szempont a kreativitás, közérthetőség, a kivitelezés minősége és a pénzügyi tudatosság megjelenítése volt.

A pályázati kiírás plakátja innen letölthető.

"A Molnár család pénzügyei" - video pályázat

A Pénziránytű Alapítvány az elmúlt évek fejlesztéseinek sikereire építve, újjászervezett középiskolai iskolahálózata jelenlegi és leendő új tagjai számára 2017 tavaszán első alkalommal hirdette meg a középiskolás diákok tudatos pénzügyi gondolkodásának erősítése jegyében a Pénziránytű Tananyagok Digitalizációja 2017 tavasz c.pályázatot.

Feladat: Maximum 5 fős csapatotokkal egy maximum 3 perces kisfilm készítése azIránytű a pénzügyekhez című tankönyv Molnár családjának valamely pénzügyi döntéséről (a tankönyv 1-35. fejezetéből)! kreatívan, kitalálva (vagy a könyvben lévő sztorikból életre keltve) egy érdekes, életszerű történetet és felhasználva minél több pénzügyi kifejezést! A történet egy pénzügyi döntésről, a kérdés vagy probléma körüljárásáról, megoldási lehetőségeiről kellett szóljon. A vége lehetett nyitott, vagy nyújthatott is egy lehetséges megoldást a felvetett helyzetre.

A legjobb csapatok tanár és diák tagjai mindannyian okosórát nyertek, a legjobb öt film készítői filmstúdió látogatáson is részt vehettek, és az első helyeztett csapattagok fejenként 50 ezer Ft értékű műszaki utalványt is kaptak. A legaktívabb iskola vagy kollégium pedig tableteket kapott jutalmul!

A részletes pályázati kiírás innen tölthető le: http://penziranytu.hu/kisfilmpalyazat

Részvényfutam - online tőzsdejáték középiskolásoknak

2017. március 16. - április 12. között a Pénz7-hez kapcsolódva nagyszabású online tőzsdejátékot indítottunk a magyarországi középiskolai diákok és tanáraik számára.

A Részvényfutam című, 20 kereskedési napos online tőzsdei szimulációs játék célja az volt, hogy a résztvevők minél jobban megismerhessék a tőzsdei befektetési lehetőségeket, tájékozódjanak a tőzsde működéséről, és ezzel együtt növekedjen a bizalom a tőkepiac működése és intézményei iránt, népszerűsítse a tudatos megtakarítás alapú öngondoskodás eszméjét.

A legmagasabb értékű portfólióval rendelkező diákokat és pedagógusokat a játék végén élményajándékkal és tárgyi díjakkal is jutalmaztuk.

A játék elérése: https://bet.hu/reszvenyfutam

BankVelem PénzOkos Kupa döntő - a Pénz7-en

A Pénz7 tematikus hét során az általános iskoláskorú diákok részt vehettek a többfordulós BankVelem PénzOkos Kupa nevű pénzügyi tudásversenyen. A BankVelem PénzOkos Kupa minden tanévben megrendezésre kerül a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében, összesen három fordulója van; az első két forduló online felületen zajlik, majd az ezekről továbbjutó hét legeredményesebb csapat kerül be a döntőbe, vagyis a harmadik fordulóba. A döntő megrendezésére, neves zsűri előtt, a Budapesti Fazekas Mihály általános Iskola és Gimnáziumban kerül sor a Pénz7-en. A döntőbe jutott csapatok közül a döntőben nyújtott teljesítmény és eredmény alapján kerülnek ki a díjazottak. A nyerteseket Szervező a játék lezárását követő öt napon belül megjeleníti a verseny oldalán: https://www.penzokoskupa.hu/verseny-allasa-eredmenyek

Kerekasztal beszélgetés népszerű fiatal vállalkozók, zenészek és sportolók részvételével

Az Európai Pénz7 rendezvény-hetében népszerű fiatal vállalkozók, zenészek és sportolók vettek részt a 2017. március 29-én megrendezendő kerekasztal beszélgetésen. Itt nem csak a vendégek, de a meghívott diákok is szót kaptak.

Szó volt gyerekkori álmokról, a sikeres karrierhez vezető út mérföldköveiről és buktatóiról. Célunk az volt, hogy a különböző területeken sikeres beszélgetőpartnerek beszéljenek a pénzhez való viszonyukról, az életükben betöltött szerepéről, mindennapi tapasztalataikról. A pénzügyi felnőtté, függetlenné válás előnyeiről és nehézségeiről.

Az OK Oktatási Központban vendégeink voltak

Gögge Ádám, Leves. egyik alapítója

Kama, a Mary PopKids zenekar frontembere

Meglepetés vendég: a magyar olimpiai csapat tagja

Ezen alkalommal kerültek kihirdetésre a Pénz7 Mondd magyarul! névkereső pályázat győztesei is!

Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő - pénzügyi tematikájú osztálykirándulás hátrányos helyzetű diákoknak

A pénzügyi vetélkedő során idén is különdíjjal motiváltuk a hátrányos helyzetű iskolák részvételét. Az osztálykiránduláson a nyertes iskolából nevező diákok részére egy egynapos, pénzügyi tematikájú programot szerveztünk, mely egyszerre volt edukatív és szórakoztató.

Az osztálykirándulást a szerencsi Bolyai János Katolikus általános Iskola diákjai nyerték, ők összesen 25 csapattal, azaz 110 diákkal neveztek be a vetélkedőre. A nyertesek között a teljes általános iskolás korcsoport képviseltette magát 1-8. osztályig. Az osztálykirándulás időpontja 2017. március 31. volt, ami a hivatalos programhetet kísérő hétre esett.

Az osztálykirándulás programjai között szerepelt egy vezetett városnéző séta, amely kultúrtörténeti vonatkozásban szólt a pénzről: a pénzzel kapcsolatos legjelentősebb épületeket tekintették meg, beszéltünk az intézmények funkciójáról, történetéről, valamint a kapcsolódó témákat - például pénz kibocsátás, tőzsde - is körül jártuk. Ebben az edukatív részben a Pénz7 2017. évi témaköréhez (Bankoljunk okosan!, Gazdálkodási alapok, vállalkozásfejlesztés) kapcsolódó tudást is átadtunk a diákoknak. Ezt követően megvendégeltük a gyerekeket egy ebédre, majd játékos programokon is résztvettek, például pénzügyi kvízen. A napot egy szórakoztató program zárta.


2016

K&H Színezz, Kész, Pénz! - rajzpályázat alkotó kedvű általánosiskolásoknak

Rajzverseny a Pénz7 keretében! általános iskolás kicsiknek és nagyoknak 2016 március 16-án indult a rajzverseny.

A K&H Csoport kiemelt támogatási területe a fiatalok oktatása, ennek jegyében, és az országos Pénz7 2016 programsorozat céljaihoz illeszkedően a K&H Csoport meghirdette a K&H Színezz, Kész, Pénz! rajzpályázatot.

A pályázatra négy életkor szerinti kategóriában egyénileg készíthették el rajzaikat az általános iskolás diákok, két választható megadott témában: "Te mire gyűjtesz és hogyan", illetve "Hogyan takarékoskodik a családod".

A győztes pályázók nem csupán értékes tárgynyereményeket kaptak, hanem pályaműveiket roadshow jelleggel ki is állították a K&H székházban, valamint a győztes pályázók városaihoz legközelebb eső K&H bankfiókokban.

Junior Achievement Magyarország Alapítvány (JAM) - Pénzügyi szabadulós játék

A JAM munkatársai az első 10 bejelentkezett középiskolába látogattak el, ahol kitelepülve a tanév végéig egyeztetett időpontban pénzügyi szabadulós játékot valósítottak meg.

A szabadulós játékok során a résztvevők feladata, hogy korlátozott időn belül (ált. 60 perc) kijussanak egy zárt szobából. A szobában minden egyes tárgy egy-egy kulcs, amely közelebb visz a szabadsághoz. Az általános szabadulós játékoktól eltérően itt minden egyes feladvány, kód pénzügyi jellegű volt.

Cetelem Zöldsuli - A pénzügyi tudatosság a középpontban

2016 március 7. és 11. között minden egyes nap egy kérdést tettek fel a gyerekek pénzügyi nevelésével kapcsolatban a Cetelem Zöldsuli Facebook oldalán. A kérdésekre egyaránt a szülők, a gyerekek és a pedagógusok válaszát is láthatták.